De Belg blijft reizen

Het merendeel van de Belgen plant na de corona crisis gewoon opnieuw met vakantie te gaan. Wij hebben met z’n allen dus nog steeds zin om te reizen. Voor 2020 zijn we wel wat meer afwachtend geworden en zullen we vooral vertrekken in augustus of tijdens de herfst. Algemeen kijken we vooruit naar 2021, maar we plannen wel degelijk te vertrekken. 

4 keer per jaar onderzoekt ABTO en het studiebureau GFK in samenwerking met het Garantiefondsreizen de reisintenties van de Belg voor de komende 24 maanden. De resultaten van het laatste rapport geven ons interessante inzichten in de reisplannen na de covid-19 crisis. 

Wij presenteren jullie de belangrijkste conclusies. 

Gaan we dit jaar op vakantie?

 • 71% van de Belgen plant op vakantie te vertrekken in de komende 12 maanden, ten opzichte van 82% voor corona. 1 op 3 verkiest wel te wachten tot 2021. 
 • Wie dit jaar nog wilt vertrekken, kijkt vooral naar eind augustus en de herfst. De piek tijdens de zomervakanties schuift op die manier wat op van juli naar wat later tijdens de zomer. 
 • Wie geen reisplannen heeft voor de komende 12 maanden geeft het coronavirus (33%) als belangrijkste reden op. 
 • Voor de zomer zien we geen onmiddellijke stijging van het aantal last minute boekingen (30 dagen voor vertrek). Maar er is wel potentieel. 14% wilt wel degelijk nog last minute boeken en 22% twijfelt nog. 

Binnenland of het buitenland?

 • 14% van de Belgen denkt eraan om de volgende vakantie in het eigen land te blijven. Dat toont aan dat het buitenland toch nog steeds verkozen wordt op een vakantie in België. Voor de crisis gaf 10% aan in eigen land te blijven. Er is dus een wijziging met een groei voor het binnenland maar die is toch vrij beperkt. 
 • Welke bestemmingen verkiezen we?
  • Europese bestemmingen zitten in de lift (72% ten opzichte van 67% voor de crisis)
  • Nederland staat als sterkste stijger in de top 3 met 8,09%. Frankrijk staat nog steeds op de eerste plaats met 11,83%. Spanje volgt op de tweede plaats met 9,59%.

Hoe gaan de op reis?

 • Algemeen moeten zowel busreizen als vliegreizen inboeten voor vakanties met de eigen wagen. Ook al kiest 39% nog steeds voor het vliegtuig, je ziet wel dat er meer gekeken wordt naar kleinere en regionale luchthavens om de massa’s te vermijden.
 • 1 op 2 Belgen kiest voor het hotel maar daarnaast zien we wel een shift naar campings of het huren van een villa, appartement of chalet. 
 • We wachten iets langer met op vakantie gaan maar willen er dan wel meer aan spenderen. Het budget voor vakanties stijgt met 11,5% per persoon. 
 • Actieve vakanties zitten in de lift met veel wandelen, lopen en fietsen

Had je graag bijkomende inzichten vanuit deze studie of ontvang je graag extra marktinformatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@konsultra.be

event
14/06/2020
Kris Van den Broeck
 

 

Meer updates

 

17-06-2020

KonsulTra officiële vertegenwoordiger van Tenerife

Eigenlijk is het al sinds februari maar plots werden we heel snel en heel hard tot de orde van de dag geroepen. Heel de tijd hebben we nog niet de kans gehad om het officieel te maken. Maar bij deze....

14-06-2020

Ga deze zomer op Route du Bonheur

De afgelopen maanden hebben heel wat Belgen hun eigen regio herontdekt. We trokken al wandelend of fietsend doorheen de eigen streek en ontdekten onderweg lokale producten en leuke plekjes.  Deze zomer liggen er nieuwe kansen om Belgen op reis te laten...

29-04-2020

Hoe nu blijven communiceren in de reissector?

Momenteel mag er niet gereisd worden en gaat de reissector door een heel onzekere periode. Toch mag je nu zeker niet stoppen met communiceren. Consumenten staan immers meer open voor advertenties, ze blijven dromen over reizen en zijn bovendien makkelijker...

29-04-2020

Waarom je nu niet mag stoppen met communiceren

Als reismerk of vakantiebestemming is het een onzekere periode. Het perspectief op herstel of de timing ervan ontbreekt vaak. Toch is het belangrijk dat je net nu niet stopt met communiceren. Reizigers blijven zoeken naar inspiratie, dromen voor de toekomst...

28-04-2020

Trends en kansen voor een toerisme 2.0

De laatste weken monitort KonsulTra nauwgezet de Belgische reismarkt voor zijn klanten. In het begin van het jaar hadden we het nog over de groei van de sector. De afgelopen jaren zagen we de reislust bij de Belg steeds groter...

 

Ontvang de nieuwsbrief van KonsulTra

Ben je graag als allereerste op de hoogte van de laatste toerismetrends? En wil je nooit meer een van onze activiteiten missen? Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

Over KonsulTra

Breng reizigers uit de Benelux naar je toe

Konsultra op Facebook  Konsultra op Instagram

Contacteer ons.

KonsulTra BVBA
Pastorijweg 78
B-1790 Hekelgem
BE 0553.806.256
Tel: +32 468 17 28 46
info@konsultra.be

 

© 2020 Konsultra. GebruiksvoorwaardesPrivacy PolicyCookie Policy.
Website by Shtick.

Top