De Belg blijft reizen

Het merendeel van de Belgen plant na de corona crisis gewoon opnieuw met vakantie te gaan. Wij hebben met z’n allen dus nog steeds zin om te reizen. Voor 2020 zijn we wel wat meer afwachtend geworden en zullen we vooral vertrekken in augustus of tijdens de herfst. Algemeen kijken we vooruit naar 2021, maar we plannen wel degelijk te vertrekken. 

4 keer per jaar onderzoekt ABTO en het studiebureau GFK in samenwerking met het Garantiefondsreizen de reisintenties van de Belg voor de komende 24 maanden. De resultaten van het laatste rapport geven ons interessante inzichten in de reisplannen na de covid-19 crisis. 

Wij presenteren jullie de belangrijkste conclusies. 

Gaan we dit jaar op vakantie?

 • 71% van de Belgen plant op vakantie te vertrekken in de komende 12 maanden, ten opzichte van 82% voor corona. 1 op 3 verkiest wel te wachten tot 2021. 
 • Wie dit jaar nog wilt vertrekken, kijkt vooral naar eind augustus en de herfst. De piek tijdens de zomervakanties schuift op die manier wat op van juli naar wat later tijdens de zomer. 
 • Wie geen reisplannen heeft voor de komende 12 maanden geeft het coronavirus (33%) als belangrijkste reden op. 
 • Voor de zomer zien we geen onmiddellijke stijging van het aantal last minute boekingen (30 dagen voor vertrek). Maar er is wel potentieel. 14% wilt wel degelijk nog last minute boeken en 22% twijfelt nog. 

Binnenland of het buitenland?

 • 14% van de Belgen denkt eraan om de volgende vakantie in het eigen land te blijven. Dat toont aan dat het buitenland toch nog steeds verkozen wordt op een vakantie in België. Voor de crisis gaf 10% aan in eigen land te blijven. Er is dus een wijziging met een groei voor het binnenland maar die is toch vrij beperkt. 
 • Welke bestemmingen verkiezen we?
  • Europese bestemmingen zitten in de lift (72% ten opzichte van 67% voor de crisis)
  • Nederland staat als sterkste stijger in de top 3 met 8,09%. Frankrijk staat nog steeds op de eerste plaats met 11,83%. Spanje volgt op de tweede plaats met 9,59%.

Hoe gaan de op reis?

 • Algemeen moeten zowel busreizen als vliegreizen inboeten voor vakanties met de eigen wagen. Ook al kiest 39% nog steeds voor het vliegtuig, je ziet wel dat er meer gekeken wordt naar kleinere en regionale luchthavens om de massa’s te vermijden.
 • 1 op 2 Belgen kiest voor het hotel maar daarnaast zien we wel een shift naar campings of het huren van een villa, appartement of chalet. 
 • We wachten iets langer met op vakantie gaan maar willen er dan wel meer aan spenderen. Het budget voor vakanties stijgt met 11,5% per persoon. 
 • Actieve vakanties zitten in de lift met veel wandelen, lopen en fietsen

Had je graag bijkomende inzichten vanuit deze studie of ontvang je graag extra marktinformatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@konsultra.be

event
14/06/2020
Kris Van den Broeck
 

 

Meer updates

 

25-11-2020

Lancering Gault & Millau 2021 met Nederland als Gastland

We konden dit jaar onze smaakpapillen net wat minder verwennen maar het online alternatief ter lancering van de nieuwe Gault & Millau kon ons zeker bekoren. Het was een ideaal moment om de aftrap te geven van onze Culinair Nederland...

16-11-2020

Hongarije ondersteunen met hun marktontwikkeling

De komende weken en maanden zal KonsulTra de Dienst voor Toerisme van Hongarije ondersteunen met hun marktontwikkeling. Afgelopen zomer bleek België plots aan de top te staan als inkomende markt. Hét signaal voor de Hongaarse Dienst voor Toerisme om van...

15-11-2020

Een nieuwe identiteit en verhaallijnen voor het Scheldeland

Het Scheldeland is een regio in volle ontwikkeling. Er wordt volop geïnvesteerd in toerisme, recreatie en natuurontwikkeling. Het Scheldeland heeft dus zonder twijfel heel wat toeristisch en recreatief potentieel. Een ambitieus plan werd uitgewerkt voor de promotie van de regio....

06-11-2020

Vakantiepromotie in Eigen Land – Hoe Kansen Benutten?

2020 is een jaar geworden dat we niet snel zullen vergeten. De reissector kreeg rake klappen. Toch ontstonden er ook kansen. Vakanties in eigen land werden herontdekt, net als de pracht van de eigen regio tijdens fiets- of wandeltochten.  Tijdens...

17-06-2020

KonsulTra officiële vertegenwoordiger van Tenerife

Eigenlijk is het al sinds februari maar plots werden we heel snel en heel hard tot de orde van de dag geroepen. Heel de tijd hebben we nog niet de kans gehad om het officieel te maken. Maar bij deze....

 

Ontvang de nieuwsbrief van KonsulTra

Ben je graag als allereerste op de hoogte van de laatste toerismetrends? En wil je nooit meer een van onze activiteiten missen? Schrijf je in op de gratis nieuwsbrief.

Over KonsulTra

Breng reizigers uit de Benelux naar je toe

Konsultra op Facebook  Konsultra op Instagram

Contacteer ons.

KonsulTra BVBA
Pastorijweg 78
B-1790 Hekelgem
BE 0553.806.256
Tel: +32 468 17 28 46
info@konsultra.be

Geplande events

  Er zijn momenteel geen geplande events.

 

© 2021 Konsultra. GebruiksvoorwaardesPrivacy PolicyCookie Policy.
Website by Shtick.

Top